Wat is Systemic Ritual ®?

For English version: see  ‘What is Systemic Ritual’

Systemic Ritual is een variant op Systemische opstellingen.

In deze methode wordt het werken met Systemische opstellingen verrijkt met principes uit het Sjamanisme.

Systemic Ritual is ontwikkeld door Daan van Kampenhout. Hij heeft zich al vroeg in zijn leven gespecialiseerd in het sjamanisme. In de jaren 90 kwam hij in contact met het werk van Bert Hellinger – de Familieopstellingen. Hij was onder de indruk van de diepgang en helende werking van familieopstellingen en zag overeenkomsten met concepten of principes uit sjamanistische tradities. Een paar van deze overeenkomsten zijn:

  • Zowel in een sjamanistisch ritueel als in een opstelling speelt tijd geen rol. Een opstelling en ritueel vinden in de ruimte plaats, in het hier en nu.
  • De helende werking geldt voor het hele systeem en niet voor één individu.
  • De helende werking gaat niet zo zeer uit van het eigen vermogen van het individu, maar er worden krachten van buitenaf ingezet – bijvoorbeeld een voorouder.
  • Zowel in familieopstellingen als in sjamanistische rituelen hebben overledenen en levenden een rol. Beide bestaan in het hier en nu. De overledenen verkeren alleen maar in een andere ‘dimensie’ of ‘wereld’.
  • Er wordt gewerkt met ‘helende zinnen’, zinnen met een archaïsche kracht – die tot het onbewuste spreken en daar een helende werking teweegbrengen.

Vrijblijvend kennis maken met Familieopstellingen en Systemic Ritual? Zie:

Geïnteresseerd als coach, facilitator of counselor? Zie voor cursussen:

Waar binnen het sjamanisme de sjamaan met hulp van zijn assistenten het werk doet, maakt de methode van familieopstellingen gebruik van representanten. Dit zijn mensen die het familiesysteem van de vraaginbrenger niet kennen en tijdens de opstelling een plek innemen van een familielid van de vraaginbrenger (ofwel cliënt voor wie de opstelling plaatsvindt). Op het moment dat een representant een plek inneemt binnen het familiesysteem dat wordt opgesteld, krijgt de representant gewaarwordingen. Dit kan zijn ‘ik voel me bang’ of ‘ik wil niet zo dicht bij …..  (een ander familielid) staan’ of ‘mijn aandacht gaat uit naar …. ‘ etc.

In de methode van Systemic Ritual wordt ook gewerkt met ruimte, representanten en helende zinnen. De invloed van het sjamanisme is met name te zien in de aspecten die in de opstelling worden geplaatst en gerepresenteerd worden.

Verbinden met krachtbronnen

In Systemic Ritual wordt er verbinding gemaakt met ‘krachtbronnen’ – wie of wat kan voldoende steun / kracht geven aan de cliënt opdat een volgende helende beweging mogelijk wordt. Bij Systemic Ritual kan het dan voorkomen dat mensen gevraagd worden om ‘healers’ te representeren of krachtdierenmet bepaalde kwaliteiten te representeren of verre voorouders (voorouders uit bijvoorbeeld de vijfde of nog latere generatie). Er kan ook gewerkt worden met de kwaliteiten van de vier windrichtingen of de verschillende zielen of lichamen – concepten uit het sjamanisme.

Het verschil met Familieopstellingen

Voor het werken met Systemic Ritual zijn de exacte details van een familiesysteem niet nodig. In familieopstellingen vindt er meestal een confrontatie plaats tussen cliënt en degene in het systeem waarmee hij ‘verstrikt’ is ofwel waarmee hij een niet heilzame verbinding vormt.
In Systemic Ritual wordt er gezocht naar een verbinding met kracht, bijvoorbeeld naar een verbinding met een voorouder die de kracht / steun kan geven die heilzaam is en leidt tot een helende beweging.
Uitgangspunt bij Systemic Ritual is dat er eerst voldoende kracht aanwezig moet zijn om een confrontatie aan te kunnen. Wanneer een confrontatie te heftig is voor iemand, kan deze nooit een heilzame werking hebben.

Wil je het meemaken? Kijk dan voor workshops op: /agenda/

Zie ook: http://daanvankampenhout.com/systemic-ritual/

Het Levenswiel
Het Levenswiel

Het Levenswiel vormt de basisstructuur waarbinnen een systemisch ritueel zich voltrekt. Het Levenswiel werkt met de kwaliteiten van de vier windrichtingen, wat niet meer inhoudt dan het bewust toepassen van de universele cyclus van ‘komen’ / ‘zijn’ / ‘weggaan’ / ‘rust’ en alle kwaliteiten die daarmee te maken hebben. Het levenswiel brengt ordening, verdieping, inzicht en balans op verschillende niveaus – het mentale, emotionele en zielsniveau.

Boekentips:
Van Kampenhout, D. (2001) Beelden van de ziel. Over de werking van de ziel in sjamanistische Rituelen en Familieopstellingen. Altamira-Becht, Haarlem.
Van Kampenhout, D. (2007). De tranen van de voorouders. Opstellingen en rituelen bij collectieve trauma’s. Altamira-Becht, Haarlem.

3 gedachtes over “Wat is Systemic Ritual ®?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.