Onze lichamen.

Uit diverse tradities, waaronder sjamanistische tradities, de antroposofie en het hindoeïsme, kennen we het concept van de mens die uit meerdere lichamen bestaat en niet alleen uit een grofstoffelijk fysiek lichaam. Welke lichamen dat zijn verschilt per traditie. Behalve het fysieke lichaam kunnen we die andere lichamen niet met het blote oog zien. We kunnen deze lichamen wel waarnemen, onder andere met behulp van Systemic Ritual.
Alle lichamen hebben behoefte aan zorg en voeding, de lichamen zijn steeds actief, met elkaar verweven en ze beïnvloeden elkaar. Wanneer er een verstoring is in het ene lichaam werkt dat door op het andere lichaam.
Er is een centraal ‘iets’, een gevoel van ‘ik’, ‘mij’. Dat is wat we de persoonlijkheid noemen, onze geest. Het bevindt zich ons menselijke bewustzijn en onze moraliteit. Deze ‘ik’ denkt na, spreekt en bepaalt zijn acties. Deze ‘ik’ kan begrip krijgen van de wetmatigheden achter de dingen. Deze ‘ik’ is in staat tot zelfreflectie, kan zichzelf veranderen en kan plannen maken.
Deze ik neemt alle lichamen waar als een samenhangend geheel. De persoonlijkheid integreert en selecteert de informatie en ervaringen uit de andere lichamen. Alleen wat volgens onze persoonlijkheid belangrijk is, komt in ons bewustzijn terecht. Zo bepaalt ons ‘ik’ wat ‘de realiteit’ is, met de bril van onze ‘ik’ nemen we de wereld waar en interpreteren we de gebeurtenissen en de wereld om ons heen.

In mijn workshops wordt er met de volgende lichamen gewerkt:

Het fysieke lichaam.
Dat is wat we kunnen zien en voelen. Het is onze huid, onze spieren, ons skelet, onze organen en alle neurogene en hormonale processen die zich in ons fysieke lichaam afspelen. Het is grofstoffelijk, materie.

Het etherisch lichaam
Het etherische of energetische lichaam is een fijn netwerk van energetische banen. Het omvat en doordringt ons fysieke lichaam en voorziet al onze lichaamscellen van levensenergie. De meridianen waarover de Traditioneel Chinese Geneeskunde spreekt zijn onderdeel van het etherische lichaam.
Het fysieke en etherische lichaam kun je versterken door verse en gezonde voeding, lichaamsbeweging, in de natuur vertoeven, ademhalingsoefeningen, acupunctuur, QiGong, muziek, zingen.
Bij chronisch zieken en stervenden maakt het etherisch lichaam zich al langzaam los. Wanneer het etherisch lichaam het fysieke lichaam verlaat dan houdt het fysieke lichaam op met zijn bestaan. Na het overlijden van het fysieke lichaam is het etherisch lichaam nog 6 tot 7 dagen aanwezig en verdwijnt dan ook.

Het astrale lichaam
In het astrale lichaam bevinden zich alle gewaarwordingen, belevingen, gevoelens, impulsen, gedachten en herinneringen. Het is het lichaam dat emoties voelt. Het astrale lichaam heeft ook een mythisch bewustzijn. Dat wil zeggen dat het de taal van dromen en symbolen spreekt. Dromen – zowel wanneer je slaapt als dagdromen – vinden plaats in het astrale lichaam. Net als hallucinaties.
Het astrale lichaam heeft geen vaste vorm. Het verandert gemakkelijk van vorm en kan zich zelfs losmaken van het fysieke lichaam en naar elders reizen.
Met het astrale lichaam kunnen we emoties en gedachten van anderen opvangen. Het is als een stemvork die niet alleen meetrilt met onze eigen emoties en gedachten maar ook – onbewust – reageert op emoties en gedachten van andere wezens in onze omgeving.
Het astrale lichaam kan versterkt worden door schilderen en andere creatieve uitingen, het ophalen van herinneringen met de voor dat moment gewenste emotionele lading, het opzoeken van ervaringen die ons goed, liefdevol, vrolijk doen voelen. Het wordt verzwakt door gebeurtenissen die ons kwaad of somber doen voelen. Waar mogelijk kun je dan ook beter deze gebeurtenissen zo veel mogelijk vermijden. Het zien van geweld of narigheden is – voor ons astraal lichaam – ook een gebeurtenis. Dus wat minder vaak of helemaal niet naar het journaal kijken of gewelddadige films is gezond voor het astrale lichaam.
Het astrale lichaam kan langer blijven bestaan onafhankelijk van het fysieke lichaam. Bij een ongeluk of abrupte dood is de kans aanwezig dat het astrale lichaam niet kan overgaan. Onaffe zaken maken dat het astrale lichaam blijft hangen.

Het mentale lichaam:
Het mentale lichaam is het best te beschrijven als een structuur die het denken mogelijk maakt. Het is dus niet het denken of je gedachten zelf. Het is een structuur die invloed heeft op de gedachten, maar stuurt die gedachten niet actief. Het bestaat uit kanalen en structuren die bepalen hoe dromen, gedachten en associaties zich ontwikkelen. Het feitelijke denkvermogen wordt door de persoonlijkheid gedaan, de ‘ik’.
In het mentale lichaam vinden we de patronen. Patronen bestaan uit  een automatische koppeling van zien, herkennen, en voelen. Het mentale lichaam heeft paden gemaakt waarmee gebeurtenissen uit  het verleden, opvattingen en emoties met elkaar verbonden zijn en leiden tot ‘automatische’ reacties.
Neuro Linguistisch Programmeren, hypnotherapie en affirmaties zijn methoden die met deze structuren werken.
Het mentale lichaam kan versterkt worden door activiteiten die structuur geven: puzzels maken, boekenkast organiseren op alfabet, ritmische oefeningen, mediteren om ons denken in kalmte en harmonie te brengen.
(Klik op de volgende link voor een Systemic Ritual voor het mentale lichaam: De witte spin en het mentale lichaam

De ziel:
Dit is onze diepste, zuivere ervaring van ‘mij’, de ik die ik ben, maar zeker niet ons ego. De ziel is tijdloos en vormloos. De ziel bestaat, volgens diverse tradities, op zijn beurt ook weer uit meerdere delen, zoals de persoonlijke / individuele ziel, familieziel, groepsziel en de universele ziel. Hierover meer in een volgend blog.
De ziel kan versterkt worden door meditatie, bepaalde soorten muziek bijv. Gregoriaans, ervaren van schoonheid en verbondenheid met anderen en de wereld om ons heen.

In de workshops “De vijf lichamen” ga ik met Systemic Ritual en beweging werken met de verschillende lichamen. We doen rituelen die de conditie van de lichamen op positieve wijze beïnvloeden en de lichamen weer meer met elkaar in verbinding brengen.

Tot ziens,
Susanne Hazen.

Bronnen:
Aaldijk, K. Voeding voor de ziel. Spiegelbeeld, mei 2007
Van Kampenhout, D. Beelden van de ziel. Over de werking van de ziel in sjamanistische rituelen en familieopstellingen
http://www.ankh-homeopathie.nl/pagina.php?id=16

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.