Het levenswiel – de windrichting van het Zuiden

Het levenswiel – wat is dat? Lees: /het-levenswiel/

Het zuiden omvat de kwaliteit van het tot wasdom gekomen zijn. De energie van het zuiden is het meest aanwezig in de zomer, in de middag, bij volle maan.

In ons persoonlijke leven is het de periode van volwassenheid. Dat is de periode waarin we onze verantwoordelijkheden als volwassen mens op ons nemen. Daartoe behoren: een gezin stichten, carrière maken, geld verdienen, zorgen voor een dak boven je hoofd, het horen tot een groep (collega’s, sportvereniging, vriendenkring e.d.)
De kwaliteiten van het zuiden zijn: doen, actie, uitvoeren, volhouden, doorzetten, communiceren.
In het zuiden staat het fysieke / de materie centraal en het manifesteren daarvan.
Het zuiden heeft ook de kwaliteit van kunnen communiceren. Het gaat om de interactie met de mensen om je heen. Dat uit zich in gezelligheid en samenwerken, maar ook in fricties en conflicten.
Het zuiden heeft een extraverte energie. Het is naar buiten gericht.

De “Zuidmens”.

Wanneer je een sterk ontwikkelde zuidkracht hebt, ben je graag fysiek actief. Je wil altijd lekker bezig zijn, en daar hoort ook lekker chillen met de mensen om je heen bij. Lekker eten erbij en een drankje. Zintuiglijke ervaring is belangrijk voor een ‘Zuidmens’, net als contact met anderen.
Hobby’s die bij de ‘Zuidmens’ passen zijn hobby’s waarbij er veel contact is met anderen – dat kan dan samenwerkend of competitief zijn – en waarbij fysieke activiteiten centraal staan. Denk aan teamsporten, maar bijvoorbeeld ook politieke debatten voeren.

Zuidkracht die ontspoort

Wanneer de zuidkracht langdurig ‘doorschiet’ en / of onvoldoende gecompenseerd wordt door de kwaliteiten van de andere windrichtingen dan ontstaan er problemen. Iemand raakt bijvoorbeeld hyperactief, kan niet meer stoppen met zijn activiteiten, neemt te veel verantwoordelijkheden op zich en brandt tenslotte zichzelf op.
Ook de gerichtheid op de ander kan ‘doorschieten’ en een obsessie worden. Dan ga je te veel kleven aan een ander en als je vervolgens de grens niet accepteert die de ander aangeeft, dan zou je wel eens als stalker betiteld kunnen gaan worden. Je wens naar verbinding is volledig ontspoord en het resultaat is het tegenovergestelde.
Ook kan de gerichtheid op zintuiglijke ervaring ‘ontsporen’ tot afhankelijkheid of verslaving. En dat kan dan op allerlei gebied gebeuren: alcohol, drugs, nicotine, seks, gokken, shoppen ….
Ook de gerichtheid op anderen kan ontsporen. De interactie met anderen wordt gebaseerd op overheersen, machtsspelletjes en machtswellust. Of zelfs het tegenovergestelde – het overheerst willen worden.

In de workshops ‘Werken met het Levenswiel’ gaan we werken met de vier windrichtingen en hun kwaliteiten. Er wordt meer balans gecreëerd waardoor je weer evenwichtiger in het leven komt te staan.

Wil je laagdrempelig kennismaken met het Levenswiel dan kun je de kennismakingsworkshop volgen. De kennismakingsworkshop kost € 7,50 en is inclusief koffie en thee.

Meld je aan via:
Kennismakingsworkshop Het Levenswiel
Verdiepingsworkshops Het Levenswiel
Cursus – toepassen van het Levenswiel

Bronnen:
Daan van Kampenhout – Werken met het levenswiel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.