Het levenswiel – de windrichting van het Westen

Het levenswiel – wat is dat? Lees: /het-levenswiel/

herfstgedichtHet westen omvat de kwaliteiten van afronden, evalueren, bezinnen, loslaten, reinigen, ontladen, contact hebben met de innerlijke wereld van emoties, behoeften, verlangens, waarden, wensen. In het westen ontdoen we ons van ballast, van het overbodige, waardoor de essentie zichtbaar wordt.
De energie van het westen is het meest aanwezig in de herfst, in de avond, bij afnemende maan.

In ons persoonlijke leven is het de periode van het ouder worden. Dat is de periode waarin we beginnen met loslaten, afscheid nemen. Kinderen gaan het nest verlaten. (Groot)ouders sterven.

Vragen als “is dit alles”, “is dit wat ik wil” komen op. Het Westen behelst de innerlijke wereld – wat zijn mijn wensen, behoeften, waarden. Het behelst het komen tot een acceptatie van hoe de dingen zijn / zijn gegaan, een acceptatie van hoe jij het hebt gedaan en hoe anderen daaraan hebben bijgedragen en zo ook een acceptatie van anderen en de wereld zoals die is.

Het westen brengt ons uiteindelijk naar de ouderdom en uiteindelijk sterven we in het Noord-Westen.

De “Westmens”.

Wanneer je een sterk ontwikkelde westkracht hebt, zul je de wereld op een intense manier ervaren, gepaard gaande met sterke en diepe emoties. Dingen worden losgelaten in het westen, hetgeen maakt dat er structuur ontbreekt en er meer chaos en onoverzichtelijke situaties kunnen ontstaan. Dat kan zich soms uiten in het niet kunnen of willen houden aan algemeen geaccepteerde normen en waarden, regels, afspraken, plannen.
De ‘Westmens’ ‘denkt’ in beelden en centraal staan zijn binnenwereld en gevoelens. Het westen heeft meer contact met het verleden.
Hobby’s die bij de ‘Westmens’ passen zijn hobby’s waarbij hij / zij in contact kan komen met zijn binnenwereld: schilderen, poëzie, schrijven, lezen, mediteren ….

Westkracht die ontspoort

Wanneer de westkracht ‘doorschiet’ en / of onvoldoende gebalanceerd wordt door de kwaliteiten van de andere windrichtingen dan ontstaan er problemen. Het westen is de plek waar ontladingen plaatsvinden, waar je je emoties soms niet de baas bent en je controle verliest. Dat kan wel eens gebeuren. Als het goed is, lukt het ons om het niet te ver te laten doorschieten en te veel schade aan te richten en weten we onszelf een halt toe te roepen. Als het goed is ……. . Als dat niet het geval is, dan is dit aspect van het westen aan het ontsporen.
Een disbalans van het westen kan ook maken dat iemand de dingen erger maakt dan ze zijn – continu klagen, zeuren, geïrriteerd zijn en alles op zichzelf betrekken. Er is geen oog meer voor nieuwe en stimulerende inzichten. Het westaspect van de afbraak is de enige irreële realiteit geworden voor iemand.
Het juist niet kunnen loslaten en ontladen, kan leiden tot het oppotten van gevoelens. Dat kan leiden tot wrok en haat – twee gevoelens die destructief zijn voor iemand zelf en zijn buitenwereld.
Het westen is ook de plaats waar psychose ontstaat, desintegratie, ontaarding. Er wordt dan geen onderscheid meer gemaakt tussen beelden uit het onbewuste, angsten en de fysieke realiteit. Het zicht op de realiteit is verdwenen.

In de workshops ‘Werken met het Levenswiel’ gaan we werken met de vier windrichtingen en hun kwaliteiten. Er wordt meer balans gecreëerd waardoor je weer evenwichtiger in het leven komt te staan.

Wil je laagdrempelig kennismaken met het Levenswiel dan kun je de kennismakingsworkshop volgen. De kennismakingsworkshop kost € 7,50 en is inclusief koffie en thee.

Meld je aan via:
Kennismakingsworkshop Het Levenswiel
Verdiepingsworkshops Het Levenswiel
Cursus – toepassen van het Levenswiel

Bronnen:
Daan van Kampenhout – Werken met het levenswiel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.