De meervoudige ziel

Afbeelding:
Ontwerp: Alma Mekking
Tekeningen: David Ridley

Elke cultuur en religie gelooft in een concept van de ziel of hoe men dat ook noemt. Er is een geloof dat we meer zijn dan ons lichaam en dat we ook een ziel hebben, die na het overlijden van het lichaam voortgaat en terugkeert naar waar deze ooit vandaan kwam.
In sjamanistische tradities gelooft men dat we als mens niet één ziel hebben, maar meerdere zielen. Welke zielen dat zijn en hoe die genoemd worden verschilt per cultuur.
In dit artikel maak ik een onderscheid in:

– de familieziel
– de groepsziel of ook wel collectieve ziel genoemd
– de individuele ziel
– de universele ziel

Deze indeling is gebaseerd op het werk van Daan van Kampenhout en staat ook beschreven in zijn boek: De tranen van de voorouders.

De familieziel

De familieziel wordt zichtbaar tijdens een familieopstelling. De familie vormt een systeem en iedereen binnen dat systeem is met elkaar verbonden. Elke persoon binnen een familie is verbonden met alle anderen familieleden, zelfs als deze al lang zijn overleden of als de persoon deze nooit zelf heeft gekend. Men blijft ook verbonden met diegenen uit de familie, die buitengesloten of verstoten werden. Iedereen draagt de energieën binnen de familie mee. Dat betekent dat als er een verstoring optreedt, bijvoorbeeld een ongeluk of een te vroege dood van een familielid, dit invloed heeft op iedereen binnen de familie en dat er getracht zal worden om deze verstoring te compenseren. Dat gebeurt vaak doordat een of meerdere familieleden een last op zich nemen die niet bij hen hoort. Ze helpen dragen uit liefde en verbondenheid met de familie.
Het ziekmakende ervan is, dat men de last van een ander niet kan dragen. Men is alleen sterk genoeg om zijn eigen last te dragen. Dit mechanisme noemt men verstrikking. Verstrikkingen binnen een familie maken zwak en verstoren of versluieren de dieper liggende ordening. Door een familieopstelling worden de verstrikkingen, conflicten en spanningen van een familie zichtbaar gemaakt. Dat zijn energieën die vaak onbewust de gang van zaken binnen een familie bepalen. Door een opstelling wordt meestal ook de weg naar de oplossing van het probleem getoond.

We zouden ook kunnen spreken van familiekarma.

De groepsziel of collectieve ziel

We maken niet alleen deel uit van ons familiesysteem, maar van meerdere collectieve velden. De grenzen tussen collectieve velden zijn sterk en er op gericht intact te blijven. Dit wordt de groepsziel of collectieve ziel genoemd.
Elk collectief die zichzelf definieert in woorden van ‘wat wij gemeen hebben’ en ‘waarin wij verschillen van ….’ heeft een eigen groepsziel gevormd. Als persoon ben je meestal deel van verschillende groepszielen. Denk aan: het bezitten van een nationaliteit (groepsziel Nederlander) of afkomstig zijn van een provincie (groepsziel Limburger bijv.), deel uitmaken van een geloofsgemeenschap, deel uitmaken van een vereniging, deel uitmaken van een school e.d.
Binnen een bepaalde ‘groepsziel’ komen bepaalde aspecten van jezelf meer naar voren dan andere aspecten. Je werkt bijvoorbeeld op een bank en in je vrije tijd verdiep je je in het sjamanisme. Die kant van jezelf laat je op je werk hoogstwaarschijnlijk niet zien. En tijdens seminars over sjamanisme of andere spirituele zaken vertel je misschien liever niet dat je je werk als verkoper van hypotheken bij de bank graag verricht. Dit is de impact van de ‘groepsziel’.
Een groepsziel verdwijnt nadat de groep uit elkaar is gevallen. Sommige groepszielen zijn heel krachtig – denk bijv. aan nationaliteiten en religieuze gemeenschappen.
In de groepsziel bestaan ‘harde kernen’. Groepen die alleen naar binnen schouwen, geen relatie kunnen of willen aangaan met andere groepen. Deze harde (ofwel fundamentalistische) groepskernen laten geen individuatie toe d.w.z. dat deze harde kern geen afwijkende meningen of gedragingen tolereert van zijn groepsleden. We kennen dit van religieuze gemeenschappen, maar hetzelfde doet zich voor binnen voetbalclubs en andere verenigingen of tussen politieke ‘kampen’.

De individuele ziel

Dit is het stukje ‘ik als individu’ – autonoom, onafhankelijk van anderen. Je persoonlijke waarden en waarheden, je persoonlijke beleving zijn hier het belangrijkste voor je.
Als je gelooft in reïncarnatie zou je hieraan kunnen toevoegen dat dit het deel van je ziel is dat steeds opnieuw in verschillende tijden op diverse plekken op deze aarde verschijnt, zich ontwikkelt en weer vertrekt.

De universele ziel

Dit is het diepe besef dat we universele wezens zijn, één zijn met het geheel. Tijdloos, vormloos, gelijkwaardig, afwezigheid van ‘ik’ en afwezigheid van de polariteiten.
Dit wordt door Bert Hellinger ook wel ‘de grote ziel’ genoemd. Op dit niveau is alles en iedereen met elkaar verbonden.

De zielen kun je een plek geven op het Levenswiel en het wiel leert je de ontwikkeling van de zielen. Lees hierover in het artikel: Het wiel van de zielen ofwel de ontwikkeling van de ziel.

In de workshop “Healing van de zielen” ga ik healingsrituelen doen voor de verschillende zielen waaruit we bestaan. We gaan werken met Systemic Ritual en bloesemremedies. Aanmelden kan via: Workshop “Healing van de zielen.”

Tot ziens,
Susanne Hazen.

Bronnen:
Van Kampenhout, D. De tranen van de voorouders. Opstellingen en rituelen bij collectieve trauma’s.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.