Spirituele erfenisblokkades

Afgelopen jaar – na een aantal zware jaren – wees een goede vriendin en collega van me, Angéla, op Olof Smit – auteur van het boek ‘Vader Aarde – en de aardse taal’.
Omdat ik geen idee had waar ik nog verder kon zoeken om de enorme tegenwind die ik steeds op mijn pad kreeg te keren naar ‘windstil’, zocht ik contact. Olof constateerde een spirituele erfenisblokkade.

Verzet tegen machtsmisbruik – het inluiden van het Aquariustijdperk

De spirituele erfenisblokkade startte bij de overgang van het Vissentijdperk naar het Aquariustijdperk – de periode dat de collectieve mensheid zich begint te verzetten tegen machtsmisbruik. Dit is een proces en begint niet in één keer (jaar 2000), maar kent een overgangsperiode. Dit proces startte zo’n tweehonderd jaar geleden met verzet tegen het autoritaire gedrag van Kerk en adel. Later begonnen volkeren zich te verzetten tegen slavernij, kolonisatie, communisme en apartheid. Vrouwen gingen de emancipatiestrijd aan.
Dit proces is duidelijk nog steeds gaande. De ‘Me Too’ beweging is hier ook een voorbeeld van; we staan op tegen seksueel misbruik van ‘grootheden’ die hun macht gebruiken om iemand te maken of te breken. Een beweging die zich ook zal voortzetten op andere fronten van machtsmisbruik.

Individuele keuzen

Tweehonderd jaar geleden verscheen de spirituele erfenisblokkade voor het eerst op grote schaal. Er werd niet alleen de strijd aangegaan tegen machtsmisbruik van de adel en religieuze instituten, maar men greep ook de vrijheid om individuele levenskeuzen te gaan maken. In termen van de meervoudige ziel zou je kunnen zeggen dat er – op collectief niveau – een proces gestart is van de ontwikkeling van familie- en groepsziel richting individuele ziel. (lees ook: /het-wiel-van-de-zielen-ofwel-de-ontwikkeling-van-de-ziel/
In die tijd startte dit losmaken van familie- en groepsziel met het maken van eigen keuzen ten aanzien van de levenspartner. Tot die tijd werd het huwelijksgeluk van dochters en zonen bepaald door families in hechte gemeenschappen. Mocht dochterlief de man van haar leven vinden, werd hij door haar familie gecontroleerd op zijn geloof en (sociaal-culturele) afkomst.

Waar twee geloven slapen op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.

Wanneer het geloof niet overeenkwam, werd door de familie van dochterlief geëist dat de jongen zich zou bekeren. De familie van de jongen eiste dat ook, maar dan andersom – het meisje moest zich maar bekeren. Tot die tijd eindigde dit conflict meestal in de vorm van ‘beter om elkaar maar te vergeten’ en trouwde men met degene die wel paste binnen de wetten van de ‘familie- en groepsziel’.
Tegenwoordig zien we zo’n proces nog steeds, in iets andere vorm:
Waar twee culturen slapen op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.

Hier in Europa begonnen tweehonderd jaar geleden jongeren andere keuzen te maken. Met de toenemende verstedelijking kon dat ook. De steden werden steeds groter en stadsbewoners waren – zeker vergeleken met de kleine en hechte plattelandsgemeenschappen – redelijk anoniem ten aanzien van elkaar. Jonge verliefde stelletjes vluchtten massaal naar de steden. Ze lapten de wetten van familie en samenleving aan hun laars en volgden hun hart (of ziel?). De prijs was echter gigantisch!

De destructieve kant van de familie- en groepsziel

Toentertijd waren de plattelands of dorpsgemeenschappen hecht. Iedereen kende elkaar en de druk om te voldoen aan de gevestigde normen en waarden was groot. Er bestond een waterdicht sociaal controlesysteem. Om een normaal leven te kunnen leiden, moest je voldoen aan alle wetten van de gemeenschap – de groepsziel. Mocht je daar tegenin gaan dan riskeerde je uitsluiting. Daarmee riskeerde je niet alleen je eigen leven, maar ook het leven van je familie. Als familie behoorde je je eigen kind uit te sluiten op het moment dat deze ‘goddeloze’ er een ‘verboden relatie’ op nahield. Deed je dat als familielid niet en werd je ‘betrapt’ op contact met je kind dan was de prijs hoog. Mocht je dan de volgende dag nog boodschappen willen doen bij de plaatselijke kruidenier dan werd het bordje – vlak voor je neus – omgedraaid naar ‘wij zijn gesloten’. De andere kinderen – broertjes en zusjes van de ‘goddeloze’ – werden op school gemeden door andere kinderen, vaders werden werkeloos gemaakt en opa kon op de markt zijn koe niet meer kwijt. Hier zien we een grote destructieve werking van de groepsziel op een hele familie. De familie kan bijna niet anders dan hun ‘goddeloze’ kinderen in de familie ‘voor eeuwig te verbannen uit de familie’.
De stelletjes die naar de steden vluchtten deden dat niet alleen voor zichzelf, maar ook uit bescherming van hun familie. Voordat de gemeenschap de familie aansprakelijk zou stellen voor de daad van hun kinderen, waren ze al uit hun gezichtsveld verdwenen.

Voor eeuwig verbannen uit de familie

“Door de uitspraak: ‘Voor eeuwig verbannen uit de familie’ kregen al die honderdduizenden weglopers echter wel een spirituele blokkade op hun nek. Door het woord ‘eeuwig’ zouden bovendien de kinderen, geboren uit deze ‘verboden samenlevingen’, generaties lang verboden vruchten zijn en bij geboorte dus ook de banvloek meekrijgen.” (Smit, O. 2017. P. 220 – 221)
Het energieveld van de familie – de bloedband – is sterk genoeg om generaties lang van invloed te zijn op de nazaten. Dat weten we al lang uit familieopstellingen. Het kan niet anders dat deze verbanning van kinderen en hun nazaten door een hele familie – ouders, grootouders, tantes, ooms, neven en nichten, broers en zussen, iedereen in de familie – generaties lang een destructieve impact heeft, die in de volksmond wel eens ‘vloek’ wordt genoemd en door Olof Smit de spirituele erfenisblokkade wordt genoemd.
Olof Smit spreekt van een beschermer die gekanteld is. Hij schrijft hierover:
“Ieder mens krijgt bij geboorte een ‘beschermer’ mee. Een van God gegeven energieveld, om de mens te beschermen tegen duistere praktijken van buitenaf.”
In de volksmond wordt deze beschermer de ‘beschermengel’ genoemd.
“Dit energieveld is via rituelen te kantelen tot duisternis, er ontstaat dan een gemanipuleerde beschermer of spirituele blokkade, in de volksmond vloek genoemd. De functie verandert dan van constructief naar destructief. In plaats van beschermen tegen ellende, creëert het ellende .…………… Als de drager van deze blokkade te lang te gelukkig is in relatie tot zichzelf, partner of werk, zal de vloek de persoon er keer op keer aan herinneren dat hij of zij een verboden vrucht is uit een ooit verboden relatie. Bij deze vervloeking, net als bij iedere andere vervloeking, staat de drager bovendien onbeschermd wagenwijd open om ellende van buitenaf op te pakken.“ (Smit, O. 2017. P. 224 – 225)
Als je onder invloed staat van een spirituele erfenisblokkade kun je niet helemaal gelukkig worden. Je mist de zege van voorouders. Olof beschrijft dat met zo’n ‘banvloek’ je wel mag overleven, maar dan bij gratie dat je anderen gelukkig weet te krijgen. De banvloed grijpt vooral aan op het punt van je grootste liefde.

Deze beschrijvingen van de invloed van de spirituele erfenisblokkade herkende ik. Jarenlang heb ik last gehad van het zogenaamde ‘helpersyndroom’. Ik wilde helpen, helpen, helpen en daarin slagen. Ik trok daardoor mensen aan die gretig gebruik maakten van dit syndroom. Hun waardering was, volgens hun eigen zegge, groot. Met regelmaat legde ik er zelfs nog geld aan toe. Onbewust was ik immers een verboden vrucht en dus geen knip voor de neus waard. De keren dat ik assertief genoeg was om mijn gemaakte onkosten te declareren (ik kon ook niet anders, stond op het randje van een faillissement – hoe dwingend kan het leven je leiden naar ‘healing’), zullen me nog lang blijven heugen; ze laten niet veel van je over.
Behalve dit helpersyndroom had ik een vrij succesvol leven tot het moment ik er voor koos om volledig mijn passie (mijn grootste liefde) te gaan volgen. Voor mij is dat mijn werk in de complementaire geneeskunde en in het bijzonder het systemisch werken. Ik nam ontslag van mijn vaste baan – kon gemakkelijk want mijn bedrijf groeide hard en ik had al een wachtlijst aan cliënten.
Om een lang verhaal kort te maken – je kon het zo gek niet bedenken of het ging mis sindsdien. Het was zo extreem dat enkele (oud) collega’s zelfs samenwerking met mij stopten, omdat ik alleen maar onheil aantrok. Uiteindelijk na hard werken, doorzetten, geen dubbeltjes maar stuivers draaien, moest ik toch stoppen met mijn eigen bedrijf. Financieel trok ik het niet meer en mijn lichaam begaf het – burn-out, depressie en een schildklier die er mee stopte. In 2016 weer kalm aan gestart met alles. Maar mijn lichaam bleef signalen sturen. Ik kreeg het gevoel dat ik ‘gehaald’ werd.
Dat was het moment dat Angéla me sprak en me naar Olof verwees. In mijn geval heeft dit een wereld van verschil gemaakt. Ik durf het nog niet te zeggen, maar het lijkt er op dat het niet alleen windstil om me heen is geworden, maar dat ik zelfs de wind mee heb gekregen, iets waar ik überhaupt al niet meer om durfde te vragen.

Voor jou ook al het beste voor het Nieuwe Jaar.

Met Angéla ga ik nu mooie workshops geven in het nieuwe jaar. Kijk maar op: Psycho(e)Motion en Systemic Ritual Doe je mee?

Bronnen:
Smit, O. Vader Aarde – en de aardse taal. 2017. Verkrijgbaar via: http://earthfather.eu/nl/boek
Van Kampenhout, D. De tranen van de voorouders. Opstellingen en rituelen bij collectieve trauma’s.
Blogs:
/de-meervoudige-ziel/
het-wiel-van-de-zielen-ofwel-de-ontwikkeling-van-de-ziel/

 

Olof Smit is in 1992 door een aantal genezers benaderd om als intermediair een brug te slaan tussen de Afrikaanse traditionele geneeswijze en de Westerse reguliere geneeskunde. In zijn optiek zou zo een ontdekkingstocht maandenlang gaan duren maar in werkelijkheid werd het een twaalf jaar lange diep Afrikaanse cultuur ervaring. Zijn ervaringen heeft hij beschreven in zijn boek: Vader Aarde – en de aardse taal.

In memoriam Olof Smit

Na een bewogen leven en een kort, maar voor hem zelf te lang durend ziekbed, is Olof op 21 juni 2019 overleden.

Zijn werk heeft velen een stap verder gebracht op hun zielenpad, hetzij door het lezen van zijn boek Vader Aarde, zijn kruiden of het bijwonen van een lezing/workshop.

Eenieder die hem wil groeten of een persoonlijke boodschap voor hem wil achterlaten, nodigen wij hiervoor van harte uit.

Zijn laatste wens is om begraven te worden op een plek waar zijn dochter Zulema hem in de verre toekomst zal kunnen vergezellen. Zulema wil graag op een waardige manier van haar vader afscheid nemen.

Wil je Olof (die niet verzekerd was) en Zulema helpen om dit te realiseren? Een vrijwillige bijdrage is welkom op rekeningnummer NL89 ABNA 0822638207 t.n.v. Zulema Smit.

Condoleances, persoonlijke teksten en vragen omtrent het afscheid, kunnen gemaild worden naar janzenlucia@gmail.com

Zulema heeft het beantwoorden van de mails en het verwerken van de bestellingen van de kruiden op zich genomen. Ze zal dit blijven doen, zodat de kruiden voor iedereen die daarin is geïnteresseerd toegankelijk blijven.

Olofs werk zal niet verloren gaan!

 

Een gedachte over “Spirituele erfenisblokkades

  1. Olof zal zeker nooit worden vergeten.
    Zijn radicale liefde, zijn passie voor het leven, voor God, voor ons. Zijn gekke rechtdoorzee humor.
    Hij heeft mij meerdere keren geholpen. Door mijn vloek te kantelen, en met dolende zielen die mij lastig vielen.
    Hij was een grootse man met een grote bescheidenheid. Hij blijft altijd een plek in mijn hart houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.