Wat zijn familieopstellingen?
Familieopstellingen is een methode waarbij de onderlinge relaties en de onbewuste processen die tussen personen spelen zichtbaar gemaakt worden. De relaties en processen worden niet alleen zichtbaar gemaakt, maar er wordt ook een nieuw, harmonieuzer evenwicht gecreëerd.
Er wordt wel eens gesproken over familieziel of familiekarma. Een opstelling maakt dat wat zich in een familieziel afspeelt zichtbaar.
Vrijblijvend kennis maken met Familieopstellingen en Systemic Ritual? Dat kan: Zie: online-circles-systemic-ritual/
Een opstelling of ritueel kan ook individueel plaatsvinden in mijn praktijk. Zie: /individueel-consult-systemische-opstellingen-en-systemic-ritual/
Wat bedoel je met een familieziel / familiekarma?
De familie vormt een systeem – een geheel van individuen die onderling aan elkaar verbonden zijn. Elke persoon binnen een familie is verbonden met alle andere familieleden, zelfs als deze al lang zijn overleden of als de persoon deze nooit heeft gekend.
Liever in een groep? Zie: /familie-dynamieken-exploreren-met-hulp-van-systemic-ritual/ of
of /hidden-dynamics/
In een familie kunnen verstoringen optreden. Met een verstoring bedoel ik: een moeder of vader die overlijdt terwijl er nog kleine kinderen zijn, een scheiding, een kind dat overlijdt, iemand die verstoten wordt uit de familie. Een verstoring kan invloed hebben op iedereen binnen de familie, zelfs nog generaties daarna.
Kun je uitleggen hoe dat kan dat zo’n verstoring nog generaties later impact kan hebben?
Als er bijvoorbeeld bij een overgrootmoeder heel veel verdriet is geweest vanwege het overlijden van een kind – verdriet dat ze nooit heeft kunnen verkroppen – dan zie je dat een of meerdere familieleden uit de generaties daarna dat verdriet op zich willen nemen. Zij gaan de tranen van die overgrootmoeder huilen. Dat doen ze uit liefde en verbondenheid. De persoon zelf heeft ‘last’ van verdriet, maar kan niet goed aangeven waar dat vandaan komt. Het verdriet wordt onbewust overgenomen, voor de persoon uit de latere generatie is het verdriet niet te verklaren.
Een opstelling of ritueel kan individueel plaatsvinden in mijn praktijk.
Voor een afspraak kun je met mij contact opnemen: 06-42181239 of susanne@sejhazen.nl.
Individueel consult
Je noemt nu verdriet dat wordt overgenomen. Zijn er nog andere voorbeelden te noemen, waarvan iemand dan last van heeft?
Het kan dus – voor de huidige persoon – een onverklaarbaar gevoel van verdriet zijn, maar het kunnen ook onverklaarbare gevoelens van boosheid, schuld, schaamte of angst zijn.
Maar het kan ook gaan om destructieve, vastgeroeste gedragspatronen. Gedragingen die iemand steeds weer vertoont zonder dat hij dat zelf wil vertonen.
Vast geroeste gedragspatronen kun je daar voorbeelden van noemen?
Agressief gedrag bijvoorbeeld. Je bent hevig agressief naar anderen nadat ze iets kleins – in jouw ogen – verkeerd hebben gedaan. Dus buiten alle proporties hevig agressief. Dat kan naar je vader zijn, maar bijvoorbeeld ook naar je leidinggevenden – waardoor je steeds weer je baan verliest.
Of je raakt buitenproportioneel angstig als iemand onaardig tegen je is. Angst om verlaten te worden. Maar zo niet reëel dat je daardoor juist steeds verlaten wordt omdat de ander jouw gedrag niet meer kan accepteren.
Of je voelt je buiten alle proporties schuldig wanneer iemand je iets kleins verwijt. Of je bent steeds bezig met het helpen van anderen – zelfs wanneer het ten koste van jezelf gaat. Daar kan onbewust een schuldgevoel achter zitten – schuld die niet bij jou hoort.
Wat kan een opstelling dan betekenen bij dit soort problemen?
In een opstelling ga je op zoek naar de oorzaak van het probleem. Je gaat op zoek naar personen in voorgaande generaties die alle reden hadden om verdrietig, angstig, kwaad e.d. te zijn. Zo leg je de oorzaak van het probleem ‘bloot’.
Door middel van rituele zinnen en / of handelingen en / of het toevoegen van andere voorouders die kunnen helpen, herstel je het.
Herstelt het alleen bij degene die de opstelling doet of ook bij de anderen in het gezin?
Je werkt met een hele familie. Als het niet goed gaat met één iemand uit de familie kan dat anderen belemmeren in hun levensloop. Op het moment dat je dit herstelt, heeft het ook een uitwerking op andere familieleden.
Is dat zichtbaar / voelbaar in dat gezin?
Voor degene voor wie de opstelling is gedaan vaak wel. Die voelt zich na een opstelling – als het goed is – lichter, bevrijd … Het probleem waarmee hij kwam kan verdwijnen. Meestal niet de dag er na, maar wel in de loop van daaropvolgende weken / maanden.
Voor andere leden van de familie heeft het meestal onbewust een effect. Dat kan zich uiten dat er bijvoorbeeld plotseling weer contact wordt opgenomen tussen familieleden. Of dat het contact opeens soepeler verloopt.
Hoe weet iemand wanneer een familieopstelling hem / haar kan helpen / ondersteunen.
Ik zeg altijd – wanneer je een bepaald probleem hebt, waaraan je al op vele manieren gewerkt hebt, maar er zit nog altijd iets. Of wanneer je een bepaald probleem hebt en je weet niet waar het vandaan komt uit je eigen leven, dus je krijgt er geen grip op. Dan kan een opstelling behulpzaam zijn.
Hoeveel opstelling heeft iemand nodig om verder te kunnen?
Meestal kan iemand na één opstelling alweer vooruit. Het thema van een bepaald moment kan met één opstelling opgelost worden. Daarna kunnen nieuwe thema’s aan het licht komen. Soms heeft een thema veel tijd nodig.
Hoeveel tijd zit er tussen verschillende sessies?
Bij een opstelling adviseer ik minimaal een tijdsperiode van 3 maanden tussen twee sessies.
Hoe gaat een opstelling in zijn werk?
Iemand komt met een bepaald thema en aan de hand van feiten uit een familiegeschiedenis onderzoek ik welke familieleden met het thema te maken zouden kunnen hebben.
Die familieleden worden opgesteld door representanten. Dit zijn mensen die het familiesysteem van de vraaginbrenger (de cliënt) niet kennen en tijdens de opstelling een plek innemen van een familielid van de vraaginbrenger. In een één op één setting in mijn praktijk werk ik met poppen en neem ik alle plekken in van degenen die opgesteld worden.
Iedereen kan representant zijn. Er zijn geen speciale gaven voor nodig. Op het moment dat een representant een plek inneemt binnen het familiesysteem dat wordt opgesteld, krijgt de representant gewaarwordingen. Dit kan zijn ‘ik voel me bang’ of ‘ik wil niet zo dicht bij ….. (een ander familielid) staan’ of ‘mijn aandacht gaat uit naar …. ‘ etc. De representanten ervaren gevoelens die aangeven hoe de relaties zijn. Sommige representanten kunnen zich goed voelen, anderen juist wiebelig, verdrietig, boos, kunnen hun ogen niet open doen etc.
Dan wordt er gekeken of er nog andere familieleden een rol spelen. Die worden dan in de opstelling gebracht en waar nodig worden rituele handelingen of zinnen gegeven om meer harmonie te brengen. De opstelling is pas af wanneer iedereen in de opstelling zich goed voelt.
Hoe is het voor een representant om te representeren? Is dat niet zwaar?
Veel mensen vinden het fijn om te representeren. Ze doen daarmee iets voor hun medemens. Het kan voorkomen dat je voor een ‘rol’ wordt gevraagd die ook iets me jezelf te maken heeft. Dan maakt de opstelling van een ander ook iets in jezelf wakker. Maar dat is niet erg. Dat kan immers ook al gebeuren wanneer iemand zijn verhaal vertelt aan je en je het verhaal van de ander maar al te goed herkent.
Kan iedereen representant zijn?
Jazeker. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die het niet kon. Ons lichaam vangt gemakkelijk de ‘energieën’ op en spreekt boekdelen.
Komt het voor dat een representant wel eens een vreemde energie bij zich houdt?
Dat kan gebeuren. Als begeleider (facilitator) van een opstelling moet je daar wel op letten. Als blijkt dat iemand nog een energie van de opstelling bij zich draagt, moet je dat ongedaan maken. Daar zijn diverse methoden voor.
4 gedachtes over “Wat zijn Familieopstellingen?”