Het leven na het terughalen van zielsdelen

In het vorige artikel  ‘Zielsverlies en terughalen van zielsdelen’ heb ik geschreven over zielsdelen die ergens in de loop van het leven zich hebben afgescheiden van ons lichaam en onze persoonlijkheid. Zo’n afscheiding laat een leegte achter, een verminderde vitaliteit. Systemic Ritual is een van de methoden om weer in contact te komen met die delen en om ze – indien gewenst – weer terug te laten komen.

En wat gebeurt er na een ritueel, waarbij zielsdelen zijn terug gehaald?

soul retrieval 3 tekening Susanne Hazen (2)Vaak hoor je mensen na een ritueel zeggen dat ze zich daarna ‘meer aanwezig’ voelen, ‘lichter’, ‘alerter’, ‘minder dromerig’ en ‘sterker’. Vaak rapporteren mensen ook dat ze kleuren helderder waarnemen, beter horen, beter ruiken. Kortom men heeft meer contact met het fysieke lichaam; men is weer in het lichaam. Een paar dagen kan dat een lichte desoriëntatie teweeg brengen. De ‘healing’ moet nog settelen en een plek krijgen.
Deze ‘bijwerkingen’ hoor je ook vaak na een familieopstelling. Het loskomen van een verstrikking met een (voor)ouder, waar de methode van familieopstellingen mee werkt, is in wezen ook een vorm van ‘het terughalen van een zielsdeel’. Dat deel kon namelijk niet geheel aanwezig zijn in het hier en nu, omdat het te zeer verbonden was met het trauma van die (voor)ouder en in die zin ‘aan de andere kant vertoefde’. Als de verstrikking doorbroken is, kan dat zielsdeel weer plaatsnemen in het hier en nu, in het lichaam / persoonlijkheid van de cliënt.

Voorzichtig zijn

Vaak ook is men wat emotioneler na het ritueel. Met het terughalen van het verloren zielsdeel komt mogelijk – vroeger of later – ook de herinnering terug van de gebeurtenis die het zielsdeel deed ‘vluchten’. Daarom moet je ook voorzichtig zijn met het terughalen van zielsdelen na een groot, indringend trauma. Het zielsdeel dat daarmee ‘naar de andere kant’ is gegaan, kun je niet zo maar ‘terugplaatsen’ bij de cliënt. Er zal eerst een vorm van healing moeten plaatsvinden van dit zielsdeel voordat het terug naar cliënt kan komen. Mogelijk moet het zielsdeel zelfs naar een ‘helende plek’ gebracht worden, een soort spiritueel ziekenhuis om daar eerst verzorging en healing te krijgen alvorens terug te keren.
Daarnaast moet de cliënt ook sterk genoeg zijn om het zielsdeel dat teruggehaald wordt ‘aan te kunnen’, ‘ervoor te kunnen zorgen’. Een cliënt moet dus voldoende kracht hebben om het zielsdeel weer te kunnen ontvangen. Het moet veilig genoeg zijn voor het zielsdeel om terug te keren.

De kleine Susanne verwelkomen

soul retrieval 2.tekening Susanne HazenNa het terughalen van een zielsdeel kunnen gevoelens opkomen van blijheid, verdriet, boosheid of woede. Deze gevoelens kunnen alles te maken hebben met het verloren zielsdeel en het proces van herinneren en integreren nadat het zielsdeel terug is. En dat kan best lang duren.

Bij een van mijn ‘retrievals’ (het is niet raar om meerdere ‘retrievals’ te mogen ondergaan) kwam ik tijdens een visualisatie de kleine, tweejarige Susanne tegen. Ik zag beelden van haar in een mooi bos met lieve katten, paarden, vogels, heel veel bloemen, uitgebreide grasvelden, beekjes met helder stromend water en zelfs twee kabouters – Bop en Mieke – noemde zij hen. Op deze prachtige plek had ze zich ‘verstopt’. En nee – ze wilde niet terugkomen. Meerdere malen – verspreid over een paar weken – moest ik haar bezoeken om kalm aan vriendjes met haar te worden en haar er van te overtuigen dat het ook heel fijn was om mee terug te komen naar het hier en nu, in mijn lichaam, in mijn persoonlijkheid. Dat deed ze uiteindelijk. Welkom thuis, kleine Susanne.
Daarna voelde ik dagen lang een enorme boosheid naar mijn moeder en naar mijn oudste broer. Ik kon ze wel villen. Ik was pisnijdig op hen. Ik wist zeker dat het met de kleine Susanne te maken had en ging met haar in gesprek. Ik vroeg haar wat er gaande was. Op dat moment kwam de herinnering bij mij op.
Ik was twee jaar en mijn broer (5 jaar toen) stoeide met mij, maar dat liep uit de hand. Hij legde een kussen op mijn gezicht en ging daar bovenop liggen. Ik stikte, ik stikte. Na een paar momenten wist mijn kleine lichaam hem met ongekende kracht van me af te gooien. Een ongekende kracht van een klein lichaampje – dat wist te overleven. Ik zag mijn broer schrikken van die ongekende kracht en wegrennen. En daarna werd het zwart in mijn visualisatie – mijn lichaampje overleefde, een stukje ziel vertrok – had er genoeg van. Ik voelde paniek en angst in me opkomen. En daarna woede – woedend was ik op mijn broer en mijn moeder. Mijn broer voor wat hij gedaan had en mijn moeder voor het feit dat ze niet goed op haar kinderen had gepast. Waar was ze?
Ik vertelde de kleine Susanne dat ze het had overleefd, dat ze krachtig genoeg was geweest om broerlief van haar af te gooien. En dat dit soort dingen niet fijn zijn, maar kunnen gebeuren en dat je dat een kleine jongen van 5 jaar niet kwalijk kunt nemen.
Helemaal fout dus. Dit was niet wat ze wilde horen. Dit deed absoluut geen recht aan haar gevoelens, deze woorden waren respectloos, empathie loos – gingen compleet voorbij aan haar gevoelens van angst, paniek, woede en verdriet. En ja – mijn loze woorden zorgden ervoor dat ze weer terugging naar haar veilige haven in het bos bij bouter Bob en Mieke.
Opnieuw moest ik haar gaan halen en samen hebben we de angst weer gevoeld, de paniek herbeleefd, gehuild en gevloekt op broerlief en moeders. En ons lichaam bedankt voor zijn ongekende kracht, want het was niet ‘ik’ die broerlief van me af wist te gooien – het was het instinct van mijn lichaam dat dat voor elkaar wist te krijgen.
Deze emoties bleven een aantal weken aanwezig. Mijn broer moet blij zijn dat hij me niet heeft gebeld of ontmoet in deze weken. Ik geloof dat hij alsnog de volle laag over zich heen had gekregen.

Integreren

Na een ritueel waarbij zielsdelen zijn terug gehaald, ben je nog niet klaar. Een deel dat jaren lang van je afgescheiden is geweest, heeft tijd nodig om te integreren. Dat deel heeft al je aandacht nodig, wil gehoord, gezien en gerespecteerd worden. Dat kan op verschillende manieren.
Je kunt regelmatig het gesprek aan gaan met het teruggehaalde zielsdeel, zoals ik hierboven heb beschreven. Als je hier geen ervaring mee hebt, zoek dan een therapeut die je hierbij kan helpen.
Jezelf verwennen is ook een goede methode. Het zielsdeel is weggegaan vanwege een gebrek aan vreugde, veiligheid e.d. Laat dit zielsdeel zien dat er nu wel vreugde, veiligheid kan zijn door zaken te ondernemen die dit onderstrepen.
Lichaamswerk – massage, emotioneel lichaamswerk, shiatsu, acupunctuur – methoden die de ‘chi’ weer laten vloeien. Trauma’s worden opgeslagen in je lichaam. Wanneer een zielsdeel terug is, kan je lichaam zich ook aanpassen en fysieke blokkades kunnen eindelijk los gelaten worden met een beetje hulp van een therapeut.
soul retrieval 1.tekening Susanne HazenTekenen – de tekeningen in deze artikelen zijn van mezelf. Na een terugkeer van een zielsdeel heb ik deze gemaakt – volledig intuïtief. De eerste tekening laat zien wat ik voelde. Ik voelde daadwerkelijk een ‘lichaam’ in mij zakken. De andere tekeningen laten zien hoe ik zorg droeg voor het zielsdeel – door er met regelmaat – in visualisaties – mee te reizen naar een veilig, mooi en warm oord om effe samen quality time te hebben.
Soms kan het ook raadzaam zijn een psychotherapeut of counselor te raadplegen na een sessie. Na hevige trauma’s is het meestal eerst nodig een psychotherapeut of psycholoog te raadplegen tot er weer voldoende kracht is om een sessie waarin zielsdelen worden teruggehaald te doen. Om het zielsdeel vervolgens weer te integreren kan een therapeut wederom behulpzaam zijn.

Nieuwsgierig?

Op zaterdagmiddag 15 december van 13.30 – 17.30 uur is er een middag soul retrieval met behulp van Systemic Ritual.

Aanmelden: https://sejhazendotnl.wordpress.com/zielsverlies-en-het-terughalen-van-zielsdelen-workshop-met-systemic-ritual/

Bron:
Ingerman, S. Soul Retrieval. Mending the Fragmented Self
Eigen ervaringen
Aantekeningen uit de opleidingen bij Daan van Kampenhout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.