Krachtbronnen / hulpbronnen

Het doel van Systemische Rituelen is de cliënt te voorzien van hulpbronnen buiten zichzelf of de toegang te openen en te versterken naar hulpbronnen die al beschikbaar zijn voor cliënt. Dit is in enige mate afwijkend van het opstellingenwerk waar het accent ligt op confrontatie met de verstrikking, die weliswaar inzicht en veelal ook oplossingen geeft, maar waar cliënt wel op eigen kracht mee moet omgaan.

Geïnteresseerd als coach, facilitator of counselor? Zie voor cursussen:

Introductie Systemic Ritual

Verdiepingsdagen Werken met Systemic Ritual

Een opstelling kan daardoor wel eens choquerend zijn en soms verwarring creëren bij cliënten. De therapeutische prikkel is in dat geval dan te groot en heeft het risico in zich dat het verlammend werkt in plaats van vitaliserend.

Een systemisch ritueel geeft iets extra’s. Het basisprincipe van Systemische Rituelen is dat je een cliënt nooit met lege handen mag laten weggaan.

Met een systemisch ritueel wil je cliënt een beeld geven, hoop geven of mogelijkheden meegeven om de verdere weg naar heelheid te doorlopen. Het werken met hulp- of krachtbronnen is het basisprincipe van Systemische rituelen. Een proces brengt kracht zodra het volledig is afgerond, maar het kost energie zolang het nog bezig is.

Door hulpbronnen in te zetten activeer je een bron die al heel is, die daardoor van binnenuit steun kan geven. Het systeem dat healing nodig heeft, is afgesneden van liefde, respect e.d. Je familie vormt een systeem, maar bijv. ook je werk, je lichaam, de omgeving (ecosysteem). Alles waarbij diverse personen of andere levende elementen met elkaar samenhangen vormt een systeem. In Systemic Ritual zoek je altijd en mede naar wat al werkt, welke krachten al toegankelijk zijn. Je activeert eerst wat al heel is, wat al gezond is, wat al ‘leuk’ is om daarmee energie vrij te maken voor de healing.

Hulp- of krachtbronnen kun je op verschillende manieren naar cliënt brengen. Medemensen kunnen een hulpbron zijn. Denk bijvoorbeeld aan steun en begrip die je krijgt wanneer je net een moeilijke gebeurtenis hebt gehad. De zin ‘ik ken dat, ik ben daar ook geweest’ geeft al ‘kracht’, zeker als dat wordt aangevuld met ‘ik herken het, ik ken de angst, verdriet, pijn, woede …..

Kun jij 3 hulpbronnen benoemen die jou kracht geven in je huidige leven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.