Online werken met systemische opstellingen – kan dat? Het wetende veld.

Als je me deze vraag een jaar geleden had gesteld, voor alle lockdowns, zou ik stellig gezegd hebben NEE. Maar vervolgens kwamen alle lockdowns. Ik wilde echter niet stil zitten en wilde per se met mijn werk door gaan. En waarom zou dat niet kunnen? Met Systemische Opstellingen en Systemic Ritual werk je immers met het wetende veld, dat los staat van tijd en ruimte. Ik ging er voor en de ervaring heeft me inmiddels geleerd dat je het werk heel goed ONLINE kunt doen. Natuurlijk is het fijner face to face, omdat fysieke aanraking die voor een cliënt een nieuwe, helende fysieke ervaring kan betekenen, in die zin ook essentieel is bij dit werk. Maar niet per se noodzakelijk. Dat wat in het wetende veld gebeurt, vormt toch de essentie van het systemische werk – althans in mijn visie, de meer spirituele visie op het systemische werk.

Het wetende veld

Maar wat is dat dan  dat ‘wetende veld’?
Albrecht Mahr, een vooraanstaand familieopstellingen therapeut, introduceerde de term van het “wissende Feld”, het “wetende veld”. Met het “wetende veld” wordt bedoeld, dat plaatvervangers/ representanten toegang krijgen tot een weten dat de personen hebben wiens plaatsen ingenomen worden. De representanten nemen de gevoelens en onderlinge relaties waar van de personen van de familie (of welk ander systeem dan ook) die opgesteld wordt.
De representanten komen in contact met een diepere laag of waarheid van de onderlinge relaties in een voor hen vreemd systeem. Wildvreemde mensen worden in familieopstellingen een kanaal voor de waarheid van het betreffende systeem. Totnogtoe is dit een onverklaarbaar fenomeen.

De energie van het “wetende veld” leidt in twee richtingen. Als eerste geeft het “wetende veld” informatie over het huidige (familie)systeem. Het geeft de plaats aan waar iemand staat, de afstand die iemand heeft ten opzichte van de andere familieleden en de richting waarin iemand kijkt. De representanten nemen deze energie waar en vertellen deze waarnemingen. Tevens bevat het “wetende veld” een energie de naar “heling” van het systeem streeft. De plaatsvervangers worden in meer of mindere mate ook naar een bepaalde richting gedreven. De richting waarnaar de representanten gedreven worden, geeft meestal de oplossing aan waarmee het systeem in orde gebracht kan worden.

Het begrip “wetende veld” vertoont overeenkomsten met het begrip “morfogenetisch veld” dat via Rupert Sheldrake bekend is geworden. Beide concepten veronderstellen niet materiële velden of energieën. Deze velden zijn in staat een verandering te ordenen, maar kunnen zelf niet worden waargenomen; net zo min overigens als de zwaartekracht en elektromagnetische velden. Zij zijn onzichtbaar, ontastbaar, onhoorbaar, smaakloos en reukloos. Ze kunnen alleen worden waargenomen via uitwerking op een systeem. Zo’n “wetend veld” verbindt leden van sociale groepen met elkaar en kan deze blijven verbinden ook wanneer ze ver van elkaar vandaan zijn. Deze onzichtbare banden fungeren als kanalen voor telepathische communicatie tussen mensen onderling (en andere organismen overigens). Deze verbinding is niet gebonden aan tijd of ruimte.

Tijdens een opstelling tunen de facilitator en representanten in op het “wetende veld” (mits er toestemming is). We hoeven hiervoor niet in eenzelfde ruimte te staan, maar we dienen ons wel op een zelfde moment af te stemmen op het betreffende veld. Dat kan dus ook ONLINE.

Bronnen:

Hazen, S., Röder, I. (2001) Genezen vanuit hart en ziel. Systemische opstellingen van patiënten en hun problematiek. Scriptie, juli 2001.

Sheldrake, R. (1999) Honden weten wanneer hun baas thuiskomt. Een onderzoek naar de mysterieuze vermogens van dieren. Oorspronkelijke titel: Dogs that know when their owners are coming home (1999).

Ulsamer, B. (1999). Ohne Wurzeln keine Flügel. Die systemische Therapie van Bert Hellinger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.