De Arend

Onlangs bezocht ik Florence voor mijn werk. Ik had wat tijd om van deze prachtige stad te genieten. Dus ging ik een lange wandeling maken, een beetje buiten de stad.
Ik bezocht de San Miniato al Monte. Zoals de naam al aangeeft, ligt deze kerk op een heuvel, niet ver van het stadscentrum. De bouw van deze kerk begon in 1018 en werd voltooid rond 1207. De kerk is zeker een van de Toscaanse Romaanse meesterwerken. Het is gebouwd op het graf van de martelaar St. Miniatus.
Ik was onder de indruk van het symbool van de adelaar dat je in deze kerk kunt vinden en wilde daar meer over weten. Ik ontdekte dat de adelaars het embleem zijn van Calimala, het koopmansgilde dat vanaf de 13e eeuw verantwoordelijk was voor het onderhoud van de kerk.
Maar de Adelaar moet meer betekenen dan dit. Over het algemeen herbergen Christelijke kerken wel meer heidense symbolen en astrologische symbolen.

Hoe zit het met de adelaar?

Zwevend naar de hemel

De adelaar heeft het vermogen om naar de hemel te vliegen, tot wel 3000 km. De spanwijdte van een adelaar kan variëren tot wel ruim 2 meter breed. Wanneer een adelaar duikt, zijn ze gestroomlijnd voor snelheid. Ze kunnen snelheden tot 160 km per uur halen. Wanneer ze naar de hoogte vliegen, spreiden ze hun vleugels wijd zodat de luchtstromingen hun kunnen optillen.

Symbool van de opstanding en hemelvaart van Jezus
Omdat hij naar boven zweeft, wordt de adelaar vaak gebruikt als een symbool van Jezus’ opstanding en hemelvaart.

Symbool van St. John
De adelaar is ook het symbool dat wordt gebruikt om de heilige Johannes af te beelden. Johannes was een van Jezus’ discipelen en schreef een van de vier evangeliën over het leven van Jezus. Van Johannes’ schrijven over Jezus wordt vaak gezegd dat het ‘zwevend’ is van inspiratie – net als een vliegende arend.

Het goddelijke
Vanwege zijn vermogen om ongelooflijk hoog te vliegen, zeggen sommige tradities dat de Adelaar een tussenpersoon is tussen mensen en het Goddelijke of de Grote Geest.

Monogame dieren
Net als zwanen, ganzen, eenden, kraanvogels, ooievaars en een paar andere soorten grote vogels en prooivogels, zijn adelaars monogame dieren die voor het leven paren. Mannelijke adelaars blijven bij hun vrouwelijke partners om hun adelaars te helpen grootbrengen. En veel adelaarsparen keren jaar na jaar terug naar hetzelfde nest. Dus de Adelaar kan ons leren over loyaliteit en toewijding. Ik ben er zeker van dat de christelijke religie daarom van de Adelaar houdt.

Andere symbolische betekenissen van de Adelaar.

Hoop en redding
In andere culturen wordt het vermogen om zo hoog in de lucht te zweven geassocieerd met hoop en redding. In het oude Rome stond de adelaar voor de overwinning. In het oude Griekenland stond het voor de triomf van het goede over het kwade.

Vrijheid en onafhankelijkheid
Vanwege hun vliegcapaciteiten – snel duiken en hoog vliegen – wordt de adelaar ook geassocieerd met vrijheid en onafhankelijkheid – de belichaming van het leven zonder beperkingen, grenzen of beperkingen.

Waarheid en eer

“De waarheid zal je bevrijden.”

De Adelaar herinnert ons eraan dat wanneer we in de waarheid leven, we de kracht zullen hebben om hoger te stijgen dan ooit gedacht. In deze context betekent de waarheid eerlijk zijn tegenover jezelf en anderen. Eerlijk zijn tegen jezelf betekent dat je je levensdoel op aarde leeft en niet het leven dat anderen je willen opleggen.

Krachtig gezichtsvermogen
Net als uilen, haviken en andere roofvogels hebben adelaars een ongelooflijk krachtig gezichtsvermogen. In tegenstelling tot uilen die ’s nachts jagen, jagen adelaars echter overdag. Hun ogen zijn als een telescoop: ze kunnen acht keer zo ver zien als wij kunnen en hun blik verbreden, maar ze kunnen ook inzoomen op prooien – ze kunnen een krant lezen (bij wijze van spreken uiteraard) van twee mijl afstand. Bovendien kunnen ze meer kleuren zien dan wij.
In dit opzicht zijn ze symbolen van vooruitziendheid en psychisch bewustzijn.
Metaforisch kan de Adelaar ons ook helpen om dingen te zien vanuit een andere visie dan die we gewoonlijk toepassen.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Miniato_al_Monte

https://www.inspiredclassrooms.org/lectern

https://www.theguardian.com/notesandqueries/query/0,5753,-1484,00.html

http://www.museumsinflorence.com/musei/san_miniato.html

https://www.uniguide.com/eagle-meaning-symbolism-spirit-animal-guide/

https://www.birdsandblooms.com/birding/birding-basics/birds-mate-life/

2 gedachtes over “De Arend

  1. Dag Suzanne, boeiend wat je schrijft. Wat ook boeiend is om te weten is dat in het zuiden van Frankrijk ( Aude, Ariege) er in elke kerk aan de preekstoel 4 of 5 evangelisten zijn afgebeeld, waarvan altijd een vrouw met boek en pen en adelaar. In Rennes Le Chateau, hing tot voor kort een kruisbeeld met Jezus eraan en boven zijn hoofd in plaats van de woorden INRI een adelaar ( voor zover ik weet het enige kruisbeeld met adelaar) wetend dat de pastoor Berenger Sauniere, plots rijk was en een geheim had. Hij mocht dat met geen mens delen, hij deelde het op zijn sterfbed met zijn biechtvader die toen volledig overstuur wegrende. Mijn opinie is dat Maria Magdalena een ingewijde was en in hiërarchie hoger was dan Jezus. Met wie ze was gehuwd en 2 kinderen had . De pastoor had dat ontdekt, maar de kerk verbood hem om dat te deken, dus hij heeft zijn kerk vol aanwijzingen achter gelaten. Voor wie oren heeft om te horen, en ogen geeft om te zien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.