Door Susanne Hazen en Josianne Zwart (Hey Joos! Virtual assistant & projectmanager)
Foto: Rod Long, gepubliceerd op Unsplash
Een koppel relatie is geen relatie tussen twee personen, maar een relatie tussen velen. Zie het als een samenkomen van twee planeten: elke planeet is verbonden met grotere krachten. Als mens maken we ook deel uit van een groter geheel: een familie, een woonomgeving, een land, een cultuur. Krijg je een partner, dan heb je ook te maken met zijn of haar familie, woonomgeving, cultuur, etc.
Vind je iemand heel erg leuk? Dan komt dat verliefde gevoel naar boven: “Ik heb vlinders in m’n buik!” of “Ik heb de ware gevonden!” Maar: verliefdheid is een gevoel dat door hormonen wordt opgewekt en duurt volgens Amerikaans onderzoek ‘maar’ tussen de drie dagen en twee jaar. Dan begint het echte werk.
Tegelijkertijd heeft verliefdheid niets te maken met liefde, of houden van. Het wordt vaak opgehemeld in de westerse maatschappij: in sprookjes en in films met een happy ending. De realiteit is vaak anders.
Waarom is die realiteit anders? Waarom werken relaties vaak niet en zijn er zoveel relatiebreuken en scheidingen? Ongeveer 10 tot 15% van alle scheidingen is een vechtscheiding[1]. Deze scheidingen kenmerken zich door hevige ruzies en veel woede tussen deze personen. Als er kinderen bij betrokken zijn, betalen zij vaak een hoge prijs als er geen enkel (gezond) contact is meer is tussen de ouders.
Waar komt die (disproportionele) woede vandaan?
Normale woede is een lichamelijke reactie die je helpt om je doelen te bereiken, je grenzen te stellen en jezelf te verdedigen. Mits je het op de juiste manier gebruikt. Echter is woede vaak ‘besmet’: vermengd met oude woede. Daardoor raakt de woede buiten proportie en destructief. Deze woede kan besmet zijn met gebeurtenissen uit het persoonlijke verleden van iemand. Veel woede komt uit de kindertijd, maar er is ook woede voortkomend uit transgenerationele banden; de banden die je hebt met je voorouders.
Als er dan een conflict is, is dat niet tussen de twee volwassenen in een relatie. Nee, het zijn hun oude kind-emoties; hun innerlijke kind of hele rijen mannen en vrouwen uit het verleden die deze oude woede van generaties lang naar buiten brengen.
Familieopstellingen en Systemic Ritual
In het begin gaf ik al aan: een koppel relatie is dus geen relatie tussen twee personen, maar een relatie tussen velen. Je bent niet alleen getrouwd of in relatie met je partner, maar ook met zijn/haar vader/moeder en voorouderlijke en sociaal-culturele achtergrond.
Dit is een van de uitgangspunten van familieopstellingen en Systemic Ritual: methodieken die licht werpen en verlichting kunnen brengen op de achterliggende dynamiek van een situatie.
Bij Systemic Ritual zie je de invloed van familieopstellingen:
- Er zijn representanten;
- Er worden helende zinnen uitgesproken;
- De helende werking geldt voor het hele systeem en niet voor één individu;
- De helende werking gaat niet zozeer uit van het eigen vermogen van het individu, maar ook krachten van buitenaf worden ingezet, bijvoorbeeld van een voorouder;
- Overledenen en levenden hebben een rol. Beiden bestaan in het hier en nu. De overledenen verkeren alleen in een andere ‘dimensie’ of ‘wereld’.
Een Systemic Ritual wordt verrijkt met principes uit het Sjamanisme: er wordt verbinding gemaakt met ‘krachtbronnen’. Wie of wat kan voldoende steun of kracht geven aan de cliënt zodat een volgende helende beweging mogelijk wordt? Mensen wordt bijvoorbeeld gevraagd om een ‘healer’ te representeren. Er kan ook gewerkt worden met de kwaliteiten van de vier windrichtingen of de verschillende zielen of lichamen – concepten uit het Sjamanisme.
Het verschil met een familieopstelling
Werken we met Systemic Ritual, dan zijn de exacte details van een familiesysteem niet nodig. Bij een familieopstelling vindt er meestal een confrontatie plaats tussen de cliënt en degene in het systeem waarmee de cliënt verstrikt is; wat de cliënt verzwakt. In Systemic Ritual wordt er gezocht naar een verbinding met kracht: bijvoorbeeld een verbinding met een voorouder die een heilzame kracht kan geven. Het toevoegen van krachtbronnen is een belangrijke meerwaarde van Systemic Ritual. Er moet namelijk wel voldoende kracht aanwezig zijn om een confrontatie aan te kunnen, zoals dat in een familieopstelling gebeurt. Meer lezen? Klik dan hier.
Wil je dit ook een keer meemaken?
Wil je een keer laagdrempelig kennismaken met Systemic Ritual? Dan zijn de online workshops iets voor jou: ik vertel meer over systemische opstellingen en Systemic Ritual, maar we gaan vooral een aantal opstellingen of rituelen doen, zodat je kunt ervaren hoe het werkt en wat het met je doet. Wil je meer en live? Dan is er de workshop serie ‘Hidden Dynamics’. Klik hier voor de agenda.
[1] Bron: https://www.huiselijkgeweld.nl/dossiers/vechtscheidingen
Een gedachte over “Relaties – het perspectief vanuit systemische opstellingen”