Wat zijn familieopstellingen?

Door Susanne Hazen en Josianne Zwart (Hey Joos! Virtual assistant & projectmanager)

De afgelopen maanden heb ik al veel gedeeld over familieopstellingen en Systemic Ritual. Vandaag is het tijd om te achterhalen wat familieopstellingen nou eigenlijk zijn, en waar deze vorm van alternatieve psychotherapie nou eigenlijk vandaan komt. In de komende maanden ga ik hier nog dieper op in.

De familie is een systeem
Je bent als persoon lid van een familie – een systeem – door biologische, wettelijke, affectieve, geografische en historische banden.

Volgens de stichters van de systeemtherapie zijn menselijke problemen in de kern: problemen die ontstaan tussen personen die lid zijn van dit systeem. De onderliggende gedachte is dat als in een systeem (een gezin of partnerrelatie bijvoorbeeld) een van de leden een probleem heeft, het hele systeem ontwricht wordt. Omgekeerd kan men een individu helpen door het systeem waarin hij of zij leeft te versterken.

Wil je meer weten hoe een opstelling of Systemic Ritual kan werken voor jou?
In de online workshops kun je laagdrempelig kennis maken met Systemic Ritual: ik vertel meer over systemische opstellingen en Systemic Ritual, maar we gaan vooral een aantal opstellingen of rituelen doen, zodat je kunt ervaren hoe het werkt en wat het met je doet.
Wil je meer en live? Dan is er de workshop serie Hidden Dynamics’.
Het is ook mogelijk om een individuele sessie aan te vragen: individueel-consult-systemische-opstellingen-en-systemic-ritual/
Ben je al een facilitator en wil je meer tools? Misschien is de cursus is iets voor jou: Cursus Systemic Ritual

paolo-bendandi-s8Wrjl8-AeY-unsplash.jpeg

Waar komt het vandaan?
De methode van familieopstellingen werd – gebaseerd op andere systemisch georiënteerde methoden – ontwikkeld in West-Europa door de Duitser Bert Hellinger. Zijn werkwijze is het zogenaamd systemisch werken:

Door middel van het opstellen van iemands systeem van herkomst kun je niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en eventuele knelpunten daartussen herkennen, erkennen en zo mogelijk weg nemen.

Wat is dan een familieopstelling?
Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Vaak heeft zo’n vraagstuk zijn oorsprong in verborgen dynamieken die een rol spelen tussen diverse familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt. Tijdens een opstelling worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’, daarover in een ander blog meer. De vragende deelnemer geeft hen een plaats in de ruimte ten opzichte van andere deelnemers. Hij/zij wordt deels geholpen door de facilitator – de begeleider van de opstelling.

De representanten worden ondervraagd over hun gevoelens en attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Op deze wijze worden de onderlinge relaties en onbewuste processen die tussen personen spelen zichtbaar gemaakt.

Er komen bijvoorbeeld verstrikkingen aan het licht (vaak uit eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Dit zijn vaak onverwerkte gevoelens als gevolg van nare gebeurtenissen zoals het jong overlijden van een ouder of kind, oorlogservaring of de scheiding tussen ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen later geboren kinderen onbewust en onbedoeld op zich nemen, waardoor zij uit balans zijn. Er wordt wel eens gesproken over familieziel, familiebewustzijn of familiekarma. Een opstelling maakt dat wat zich in een familieziel afspeelt zichtbaar.

Wat gebeurt er tijdens een familieopstelling?
Tijdens een familieopstelling worden representanten fysiek op een bepaalde plaats gezet in de ruimte, maar er gebeurt meer:

  • Relaties en processen worden zichtbaar gemaakt.
  • De oorzaak van het probleem wordt gezocht, door de personen te zoeken uit voorgaande generaties die alle reden hadden om angstig, verdrietig of kwaad te zijn.
  • Er wordt een nieuw, harmonieuzer evenwicht gecreëerd.

“Ik voel me lichter”
Door middel van rituele zinnen en/of handelingen herstel je de balans. Na een opstelling kan de vraagsteller daar nog jarenlang effect van voelen. Het probleem waarmee hij kwam, kan verdwijnen. Dit kan zelfs een uitwerking hebben op de familieleden die geen weet hebben van de opstelling: er wordt plotseling weer contact opgenomen tussen familieleden of het contact verloopt soepeler.

Tip: Another self – Netflix serie
Om meer hierover te weten te komen op een leuke, beeldende en meeslepende wijze, beveel ik je de Netflixserie Another Self aan: Deze Turkse serie volgt drie vrouwen en hun partners. De aanleiding voor de reis die ze maken is de ernstige ziekte die bij een van hen is geconstateerd. Gedurende de reis, maken ze kennis met familieopstellingen. Ze worden zo geconfronteerd met onopgelost trauma uit hun familiegeschiedenis met onder andere moord, geheimen, migraties en verboden liefdes. Door systemische opstellingen wordt het duidelijk hoe hun familiegeschiedenissen de levens van de vriendinnen heeft beïnvloed. De serie laat (met een juiste dosis drama en romantiek) zien hoe opstellingen kunnen ondersteunen bij het vinden van jezelf. Bekijk de serie hier.

Klinkt dit interessant?
In de online workshops kun je hier laagdrempelig mee kennis maken: ik vertel meer over systemische opstellingen en Systemic Ritual, maar we gaan vooral een aantal opstellingen of rituelen doen, zodat je kunt ervaren hoe het werkt en wat het met je doet.
Wil je meer en live? Dan is er de workshop serie ‘Hidden Dynamics’. Het is ook mogelijk om een individuele sessie aan te vragen.
Ben je al een facilitator en wil je meer tools? Misschien is de cursus is iets voor jou: Cursus Systemic Ritual

Advertentie

2 gedachtes over “Wat zijn familieopstellingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.