Voorouders

Elke keuze die we maken, moet gemaakt worden met de komende zeven generaties in gedachten.
Wijsheid van Amerikaanse indianen.

Onze voorouders – wie zijn dat?

In enge zin zijn onze voorouders onze persoonlijke verwanten met wie we een bloedband hebben, met uitzondering van onze ouders. In ruimere zin bedoelt men er ook gezamenlijke verwanten mee uit vroegere tijden, waar we gezamenlijk van afstammen – als mensheid, natie, gemeenschap, bevolkingsgroep. Deze blog gaat over de eerste definitie – de familie.

OUR history begins before we are born. We represent the hereditary influences of our race, and our ancestors virtually live in us.
James Nasmyth

Diepe verbinding met onze voorouders

Het veld van de voorouders heeft veel effect op ons. Het energieveld van de familie – de bloedband – is sterk genoeg om generaties lang van invloed te zijn op nazaten. In dit veld bevinden zich niet alleen de familieleden die kinderen hebben voortgebracht, maar ook degenen die jong gestorven zijn of kinderloos bleven.

De familie vormt een systeem en iedereen binnen dat systeem is met elkaar verbonden of we ons daarvan bewust zijn of niet. Elke persoon binnen een familie is verbonden met alle anderen familieleden, zelfs als deze al lang zijn overleden of als de persoon deze nooit zelf heeft gekend. Men blijft ook verbonden met diegenen uit de familie, die buitengesloten of verstoten werden.

I was born by myself but carry the spirit and blood of my father, mother and my ancestors. So I am really never alone. My identity is through that line.
Ziggy Marley

Kracht geven of ontkrachten

Deze verbinding met onze voorouders kan ons versterken, maar ook verzwakken – afhankelijk van op wie je afgestemd bent. Wanneer je bent afgestemd op voorouders die in goede staat verkeren, geeft dat jou innerlijke kracht. Echter wanneer je bent afgestemd op voorouders die nog lijden, kan dat jou verzwakken – zeker wanneer je onbewust hun pijn wilt wegnemen, hun tranen wilt huilen, hun last op je gaat nemen. Dat kan niet. Je bent alleen sterk genoeg om je eigen last te dragen. Je kunt die van anderen niet dragen. Deze verstrikking kan opgelost worden door middel van een Familieopstelling of Systemic Ritual. Zowel in een familieopstelling als in een Systemic Ritual wordt het lijden van een of meer voorouders zichtbaar gemaakt en wordt er gestreefd naar het verlichten en indien mogelijk het helen van dit lijden.

We are a continuum. Just as we reach back to our ancestors for our fundamental values, so we, as guardians of that legacy, must reach ahead to our children and their children. And we do so with a sense of sacredness in that reaching.
Paul Tsongas

Lijden van voorouders

Het leven kent zijn vreugden, maar ook zijn trauma’s. Trauma’s kunnen nog lang doorwerken – zelfs nog bij nazaten generaties later. Het gaat hier om grote trauma’s – miskramen, abortussen, echtscheidingen, kinderen die overleden, moeders of vaders die vroeg overleden en jonge kinderen achterlieten, verstotingen, verlies van huis en haard, moeten vluchten, gedwongen migraties, slachtoffers en daders van welke vorm dan ook van machtsmisbruik (van verkrachtingen tot en met slavernij), oorlogstrauma’s ……….
Voorouders die dit soort zaken hebben meegemaakt, behoeven dat zelfs na de dood nog te verwerken. Zelfs na de dood hebben zij nog healing nodig. Daarom is er in veel culturen nog het idee dat voorouders gebeden en rituelen nodig hebben met de intentie healing te brengen, waarna ze zich kunnen voegen bij degenen die al rust gevonden hebben. In een geheelde staat behoeven zij ook geen verzwakkend effect mee te hebben op de nazaten.

Afstemmen op krachtgevende voorouders

Het zijn gelukkig niet alleen traumatische ervaringen die in het veld van onze voorouders zijn opgeslagen die een effect op ons kunnen hebben. In dat veld liggen ook veel goede ervaringen opgeslagen. Daar kunnen we ons mee verbinden om heelheid en kracht te ervaren. Als de lijn naar voorouderlijke kracht open is, krijgt het leven richting en zin en kunnen we moeilijkheden aan – die dan ook eerder als uitdaging ervaren worden dan als probleem.
Krachtgevende voorouders zijn meestal voorouders die minimaal twee of drie generaties van ons verwijderd zijn. Zij hebben de wonden uit hun leven al geheeld en kunnen de levenskracht puur overdragen. Op deze voorouders kun je je afstemmen.

Dit idee komt uit het sjamanisme. In het sjamanisme staat het begrip kracht centraal. Wanneer iemand zich niet goed voelt, wordt er binnen het sjamanisme gezocht naar krachtbronnen. Mensen kunnen zich verbinden met die krachtbronnen om zich daaraan te sterken. Met die kracht kunnen ze vervolgens een volgende stap maken in het oplossen van hun probleem om zich weer beter te voelen.

In de ONLINE workshops Systemic Ritual met familiethema’s en voorouders (basis) gaan we (onder andere) werken met de voorouders. Deze workshopserie start binnen kort: /systemic-ritual-met-familiethemas-en-voorouders-basis/

Voor deze blog waren dit mijn krachtbronnen:

Van Kampenhout, D. (2001) Beelden van de ziel. Over de werking van de ziel in sjamanistische Rituelen en Familieopstellingen. Altamira-Becht, Haarlem.
Van Kampenhout, D. (2007). De tranen van de voorouders. Opstellingen en rituelen bij collectieve trauma’s. Altamira-Becht, Haarlem.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorouder
https://www.brainyquote.com/quotes/james_nasmyth_316729?src=t_ancestors

Een gedachte over “Voorouders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.