Lente reinigingsritueel

English version: cropped-engelse-vlag-logo-1.jpg

Het is weer lente. In de katholieke cultuur is dat de tijd om te vasten. Volgens de Chinese Geneeskunde is de leverenergie (een belangrijk detox orgaan) dan op zijn hoogst. Dus een goede tijd om te reinigen, om los te laten. Hierbij een reinigingsritueel voor onze psyche en ziel.

Zoek een steen. Deze steen draag je bij je gedurende 3 weken -bijvoorbeeld in je broekzak, handtas, jaszak … . Deze steen staat symbool voor dat wat je wilt loslaten.
Dat wat je wil loslaten bestaat altijd uit iets dat je nog moet verteren, verwerken en integreren om vervolgens wat overblijft los te kunnen laten.

Je vertelt de steen dat hij de komende weken voor jou representeert ‘dat wat je wil loslaten’. Bijvoorbeeld:
“Beste steen. Wil jij de komende weken mijn woede richting …. representeren. Ik ben lang genoeg boos geweest. Deze woede wil ik graag loslaten. ” Of
“Beste steen, wil jij de komende weken mijn verdriet om … representeren. Ik heb lang genoeg gehuild. Ik wil dit verdriet loslaten.”
En als je niet weet wat je wil loslaten of transformeren, vertel je de steen:
“Beste steen. Soms voel ik me …. (zwaar, verdrietig, somber, angstig, schuldig ….). Ik weet niet waar dat vandaan komt, maar ik vind dat niet fijn. Wil jij de komende weken mijn …. (emotie) representeren? Ik wil dit graag loslaten.”

Misschien is het heel vreemd voor je om tegen een steen te praten. Stel je dan voor dat de steen je beste vriend of vriendin is waar je tegen praat. Dat maakt het wat gemakkelijker. Neem regelmatig een moment om met de steen te praten. Na 3 weken (of langer dat zul je zelf kunnen aanvoelen), breng je de steen naar een plekje in de natuur en vertelt hem dat je hem lang genoeg bij je gedragen hebt, bedankt hem voor de lessen die hij je heeft gegeven en dat het nu tijd is om hem en alles wat er mee verbonden is, te laten gaan. Dat waar je voor staat, dient me niet meer en ik laat je nu gaan, opdat jij en ik weer vrij kunnen zijn en blij. Dit ritueel kun je voor jezelf doen, maar je bent natuurlijk ook welkom op de workshop ‘Loslaten’ op zaterdagmiddag, 13 april.
Aanmelden kan via: reinigingsritueel-workshop

2 gedachtes over “Lente reinigingsritueel

  1. Hoi Susanne,

    Ik lees dat je hierbij de steen wel 3 weken bij je houdt voordat je hem wegbrengt naar de natuur. Het overdragen van informatie op stenen daar was ik al mee bekend. Maar bij het ritueel dat ik nu doe hou ik ze maar even in mijn hand. Werkt dat dan even krachtig?

    Groetjes, Ans

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.