Het levenswiel – de windrichting van het Oosten

Het levenswiel – wat is dat? Lees: /het-levenswiel/

Het oosten omvat de kwaliteiten van vernieuwing, aanschouwen, waarnemen, overzien, oriënteren op de wereld om ons heen. Het plotseling hebben van heldere inzichten is een oostkracht. Het oosten is onbevangen (als een kind). Een andere kwaliteit van het oosten is het kunnen regenereren – de oostkracht zorgt voor herstel, vernieuwing, ‘verjonging’. Doordat het oosten de kwaliteit heeft van scherp kunnen waarnemen – zowel waarnemen van het detail als het geheel – heeft het ook de kracht tot het aanbrengen van structuur.
De energie van het oosten is het meest aanwezig in de lente, in de ochtend, bij wassende maan.
In ons persoonlijke leven is het de periode van de kindertijd. Op het noordoosten wordt de baby geboren en op het zuidoosten treedt de adolescent de wereld van de volwassenen binnen. Het oosten kent de nieuwsgierigheid en de ontdekkingslust van het kind en de tiener.

De ‘Oostmens’

Mensen met een sterk ontwikkelde oostkracht kunnen mensen zijn die veel ideeën hebben en / of goed structuren kunnen overzien, voorwaarden kunnen scheppen, dingen goed aan anderen kunnen uitleggen, snel en gemakkelijk dingen kunnen veranderen.

Wil je meer weten hoe een opstelling of Systemic Ritual kan werken voor jou?
In de online workshops kun je laagdrempelig kennis maken met Systemic Ritual: ik vertel meer over systemische opstellingen en Systemic Ritual, maar we gaan vooral een aantal opstellingen of rituelen doen, zodat je kunt ervaren hoe het werkt en wat het met je doet.
Wil je meer en live? Dan is er de workshop serie Hidden Dynamics’.
Het is ook mogelijk om een individuele sessie aan te vragen: individueel-consult-systemische-opstellingen-en-systemic-ritual/

Ben je al een facilitator en wil je meer tools? Misschien is de cursus is iets voor jou: Cursus Systemic Ritual

Wanneer je een sterk ontwikkelde oostkracht hebt ben je helder, heb je overzicht en ben je goed in plannen.
Het oosten kent weinig emoties. ‘Oostmensen’ kunnen daarom wat koel overkomen. Een ‘oostmens’ is niet het type dat een lange en stevige hug geeft of wenst te ontvangen.
Een oostmens is toekomstgericht. Dit dus tegenovergesteld aan de ‘westmens’ die nostalgisch van aard is.

Oostkracht die ontspoort

Wanneer de oostkracht ‘doorschiet’ en / of onvoldoende gebalanceerd wordt door de kwaliteiten van de andere windrichtingen dan ontstaan er problemen.
Wanneer er een te grote gerichtheid en gehechtheid aan structuur is dan kan dat ten koste gaan van de andere kwaliteiten van het oosten: de onbevangenheid, de creativiteit en het vermogen tot improviseren. Een extreme vorm van een overheersing van structuren zijn de dwanggedachten en dwanghandelingen. Structuren gaan hierbij een eigen leven leiden. Dit is ook het geval bij autistische stoornissen.
Een oostkracht die ‘doorschiet’ kan ook maken dat iemand ‘verzuipt’ in ideeën. Het ene idee naar het andere komt op, maar de visie, het maken van plannen en de structuur ontbreken. En met al die ideeën wordt er dus nooit iets gedaan. Of erger nog er wordt wel altijd iets nieuws opgestart, maar nooit tot een volledige uitvoering gebracht (het zuiden). In ernstige vorm kan dit schadelijk zijn voor iemand en zijn omgeving en onder andere leiden tot schulden. Wat je dan ook ziet dat iemand de boel aan elkaar gaat liegen om zichzelf buiten schot te houden (niet mijn schuld, iedereen en alles werkte mij tegen, maar volgende week dan heb ik weer …. of ik beloof je dat de volgende week ……………..). De kwaliteiten van creatief zijn en steeds nieuwe mogelijkheden kunnen zien en bedenken worden dan destructief ingezet. Iemand met zo’n ongebalanceerde oostkracht is niet in staat werkelijk verantwoordelijkheid te nemen over zijn doen en laten. Hij is gestagneerd in zijn oostkracht en krijgt daardoor geen toegang tot de kwaliteiten van het Zuiden.

Bronnen:
Daan van Kampenhout – Werken met het levenswiel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.